İşlenmiş Kuruyemişler
Literatürde yağlı tohumlar ya da sert kabuklu yemişler olarak geçen fındık, fıstık, ceviz, badem halk arasında kuruyemişler olarak bilinir. Yağ içeriği yüksek bu besinler, içerdikleri bitkisel protein, vitaminler, mineraller ve fito kimyasallar sebebiyle sağlıklı beslenmenin keyifli bir parçasıdır.
Çeşitli kanser türleri, kalp damar hastalıkları, diyabet ya da kilo kontrolü gibi bir çok durumda uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen sert kabuklu yemişleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Hangisini tüketmeyi tercih etmeliyiz? Ne sıklıkta hangi porsiyonda tüketmeliyiz? Bu soruları çoğaltmak mümkündür.
Yeterli ve dengeli bir beslenme programında kuru yemişleri uygun miktarda diyetimize eklerken az işlenmiş bir besinin biyo yararlılığının daha fazla olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Çiğ yani kavrulmamış olarak tüketildiğinde enerjisini arttırmamış ve microbesin öğelerinden maksimum faydalanmış oluruz.
Ana öğünlerde yağ eklemek yerine salata, sebze yada et yemeklerimize ekleyebileceğimiz gibi ara öğünlerde de tüketebiliriz. Porsiyonu her zaman olduğu gibi kişi özelinde değerlendirilmeli ve belirlenmelidir. Ancak 30-45 gr/gün ortalama porsiyon olarak düşünülebilir. Tüketim sıklığı belirlenirken de bireysel olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup diğer susam, tahin, çörekotu ay çekirdeği ya da kabak çekirdeği gibi diğer yağlı tohumlarla değiştirerek tüketilmelidir.